Wiki Οδηγοί
< All Topics
Print

Οδηγός Επιχειρήσεων – Οδηγός Νέου Μέλους

Greek ArmA Community Operations Guide

Εισαγωγή

Ο οδηγός επιχειρήσεων της Ελληνικής Κοινότητας ArmA περιέχει οδηγίες που καθορίζουν την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στα events της κοινότητας. Η Ελληνική Κοινότητα ArmA είναι μια διαδικτυακή ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη για το ARMA και το online military sim είδος παιχνιδιών. Ο στόχος της συμμετοχής σε μια κοινότητα online διαδικτυακού παιχνιδιού είναι ο μεγαλύτερος ρεαλισμός και η καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού. Δεδομένου του αριθμού συμμετεχόντων και του περιορισμένου χρόνου όλων κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς και ενα βασικό επίπεδο ικανοτήτων στο παιχνίδι θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή των συναντήσεων παιχνιδιού της κοινότητας. Αυτά αναλύονται παρακάτω.

Ορισμοί

ArmA 3: Το βασικό παιχνίδι. https://arma3.com

Η κατοχή γνησίου αντιτύπου του παιχνιδιού είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Απαγορεύεται η συμμετοχή σε δραστηριότητα της ομάδας με πειρατικό αντίτυπο. Vanilla ArmA λέγεται και το βασικό παιχνίδι χωρίς mods.

Event: Συνάντηση παιχνιδιού της κοινότητας. Οι μέρες και ώρες συνάντησης είναι προκαθορισμένες και δεν γίνεται καμία εξαίρεση εκτός αργιών.

Expansion: Πακέτα αναβάθμισης που έχει εκδώσει η εταιρεία που κατασκεύασε το ArmA. Τα πακέτα αυτά έχουν κόστος μικρότερο του γνήσιου παιχνιδιού και προσθέτουν έξτρα περιεχόμενο. Η κατοχή τους δεν είναι απαραίτητη για να συμμετέχει κάποιος στα events μας αλλά αν μια αποστολή διαθέτει περιεχόμενο από κάποιο πακέτο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αποστολή.

Mod: Αρχεία που προσθέτουν έξτρα περιεχόμενο στο παιχνίδι και παράγονται από την διεθνή κοινότητα του ArmA. Δεν έχουν κόστος και είναι απαραίτητα για την συμμετοχή στα events της κοινότητας. Η λήψη των πακέτων γίνεται με το Swifty (λινκ για βιντεο ή οδηγό).

Acre: Advanced Combat Radio Environment,  βασικό Mod που προσομοιώνει τη χρήση ασυρμάτων και φωνής στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

Ace: Advanced Combat environment, το βασικό mod της κοινότητας, μια ριζική αλλαγή στο σύστημα του παιχνιδιού που προσθέτει πολλές νέες λειτουργίες σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων στο πεδίο της μάχης. Η ύπαρξη του Ace καθιστά απαραίτητη την βασική εκπαίδευση νέων μελών σε λειτουργίες που δεν υπάρχουν στο vanilla ArmA. Το ace χωρίζεται σε κομμάτια όπως το medical, engineer, advanced ballistics κλπ( λινκ για οδηγό ή vid)

Mission: Η επιχείρηση, η βασική συνεδρία της κοινότητας, χωρίζονται σε Coop, Alive, PvP.

Coop: PvE επιχείρηση(παίκτες vs AI)

Alive: PvE επιχείρηση (παίκτες vs alive generated AI)

PvP: παίκτες εναντίον παικτών

Η βασική διάρκεια μιας αποστολής στην Ελληνική Κοινότητα ArmA είναι 45 λεπτά ή λιγότερο.

Server: Ο διακομιστής που συνδεόμαστε για την συνάντηση.

FNG: Fuckin’ New Guy, όλοι οι νέοι στην κοινότητα παίρνουν τον βαθμό του FNG. Οι FNG έχουν τελειώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση που περιλαμβάνει εγκατάσταση των mods και εκκίνηση του παιχνιδιού, βασική χρήση του acre και ace medical και βασική τακτική πεζικού.  Συνήθως αναλαμβάνουν ρόλο απλού τυφεκιοφόρου στα events μέχρι να τελειώσουν την εκπαίδευση τους.

Members: Όσα μέλη έχουν τελειώσει την εκπαίδευσή τους και έχουν συμμετάσχει στον απαραίτητο αριθμό events απο FNG γίνονται Members.

Specialist: Όσα members εκφράσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν κάποια άλλη ιδιότητα όπως πιλότος όταν λάβουν την εκπαίδευση ΚΑΙ φτάσουν στην απαραίτητη ικανότητα παίρνουν τον τίτλο του specialist.

Mission Tester: Μέλη που έχουν εκφράσει την επιθυμία να δοκιμάζουν αποστολές πριν την επίσημη πρεμιέρα τους στην κοινότητα.

Mission Maker: Μέλη που φτιάχνουν αποστολές.

Admin: Οι διαχειριστές της κοινότητας και αυτοί που έχουν τον τελικό λόγο στις αποφάσεις.

Session: Η συνάντηση των μελών για μια αποστολή. Χωρίζεται στο pre-session, main session και after session.

Slotting: Η επιλογή ρόλου για την αποστολή

Fire Team: Η βασική ομάδα μάχης. αποτελείται από 5 παίκτες

Η δομή της είναι Fire Team Leader, Autorifleman, Rifleman(AT), Rifleman

Squad: Το Squad αποτελείται από 2 Fire Τeams με ένα στοιχείο διοικήσεως (CO)

CO: Το στοιχείο διοικήσεως ενός squad. Αποτελείται απο τον Squad Leader και ένα Medic.

Command: Το στοιχείο διοικήσεως όλης της παράταξης. Αποτελείται απο τον Commander και ένα medic. Ανάλογα την περίσταση μπορεί να προσκολληθεί και ένας JTAC.

Asset teams: Ομάδες που διαθέτουν όπλα υποστήριξης μονάδας. Τα όπλα που διατίθενται συνήθως είναι: Μεσαία, εποχούμενα ή στατικά πολυβόλα υποστηρίξεως, Μεσαία, εποχούμενα ή στατικά αντιαρματικά, όλμοι, ελαφρά Τ/Θ μεταφοράς προσωπικού κλπ. Οι μονάδα αποτελείται από 3 άτομα σε περίπτωση που είναι πεζή:

 1. Team Leader
 2. Gunner
 3. Assistant

 

ή 2 άτομα αν είναι εποχούμενη-αυτοκινούμενη

 1. Driver – Team Leader,
 2. Gunner

Συμμετοχή σε μια συνάντηση(session) της κοινότητας

Κάθε session χωρίζεται σε 3 μέρη.

Pre-session: Ονομάζεται η χρονική περίοδος 5 λεπτά πριν την δεδομένη ώρα συνάντησης μέχρι και τη στιγμή που θα φορτωθεί το περιβάλλον του παιχνιδιού.

Όλα τα μέλη είναι υπόχρεα την ώρα της συνάντησης, 21.00 να είναι στον server. Γι’αυτό πρέπει να φροντίζουν να ξεκινούν το παιχνίδι τους εγκαίρως. Το πρώτο 5λεπτο γίνεται το slotting. Το slotting γίνεται υπό την καθοδήγηση του server admin.

Υποχρεωτική σειρά slotting είναι:

 1. Commander→
 2. Medic
 3. Squad Leaders→
 4. Team Leaders→
 5. Squad roles.

Αν δεν έχουν καλυφθεί οι ηγετικές θέσεις ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καλυφθούν οι υπόλοιπες θέσεις ενος squad.

Μόλις το slotting ολοκληρωθεί φορτώνεται το mission και περνάμε στο map screen. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν δεχόμαστε join στον server, όποιος άργησε θα περιμένει την επόμενη αποστολή.

Στο map screen ο διοικητής έχει 5 λεπτά να οργανώσει το σχέδιο μάχης του, καθ’όλη τη διάρκεια των 5 λεπτών μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε χωρίς να μιλάτε αλλά τουλάχιστον συστήνουμε να αφιερώσετε 2 λεπτά να διαβάσετε το briefing γιατί κάποιος έβγαλε τα μάτια του να το γράψει και καλό είναι γενικά να ξέρουμε τι περίπου γίνεται.

Μόλις περάσουν τα 5’ ο commander θα κάνει το briefing του. Καλό είναι πριν ξεκινήσει να βεβαιωθεί ότι όλοι οι κάτοχοι ηγετικών θέσεων δεν ειναι AFK.

Κανόνες Slotting

 • Να είστε σιωπηλοί κατά τη διάρκεια του slotting – Αυτό θα κάνει τη διαδικασία να πάει πιο γρήγορα και θα σημαίνει περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι.
 • Να είστε ήσυχοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – χρησιμοποιήστε το chat στο παιχνίδι για να μιλήσετε.
 • Μην τοποθετείτε δείκτες χάρτη που δεν έχουν σχέση με την αποστολή.

Session

Κατά τη διάρκεια του mission τα μέλη αναμένεται να εκτελέσουν τον ρόλο που έχουν αναλάβει και να υπακούσουν τις διαταγές του κάθε επιπέδου ηγεσίας. Ο σεβασμός στα άλλα μέλη είναι βασικό στοιχείο. Σε μία συνεδρία που συμμετέχει ένας αριθμός ατόμων η άσχημη συμπεριφορά ενός επηρεάζει όλη την ομάδα και δημιουργεί κλίμα δυσφορίας γι’αυτό οι κάτωθι κανόνες θα επιβάλλονται με αυστηρότητα.

 • Μην κάνετε teamkill.
 • Μην λεηλατείτε τα εχθρικά όπλα, εκτός αν σας τελειώσουν τα πυρομαχικά και βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει την ομάδα. Εξαίρεση δεν γίνεται για τα αντιαρματικά εκτός αν το αναφέρει η αποστολή.
 • Μην φοράτε εχθρικές στολές, εκτός αν επιτρέπεται ρητά στην ενημέρωση της αποστολής.
 • Ακολουθήστε τις εντολές – Το παιχνίδι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να κάνετε συζητήσεις σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο σχέδιο. Εάν θεωρείτε ότι η στρατηγική ήταν κακή, μπορείτε να το συζητήσετε μετά τη συνεδρία στο κανάλι aar. (Ή να αναλάβετε εσείς την ηγεσία)
 • Μην κάνετε spam στη συνομιλία κειμένου κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής αποστολής. Αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από τους οικοδεσπότες συνεδριών ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση που πρέπει να τραβήξετε την προσοχή ενός οικοδεσπότη συνεδρίας προτιμάται ένα μήνυμα discord, ένα μήνυμα steam ή ένα μήνυμα κειμένου teamspeak.

Η δομή μιας συνεδρίας της Ελληνικής Κοινότητας ArmA είναι 2 PvE missions και ένα PvP. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε όποιο θέλει.

After session

Μετά τη λήξη μιας συνεδρίας αν υπάρχουν αρκετά μέλη μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τις παλαιότερες αποστολές που υπάρχουν στον server.

After Action Report (AAR)

Η ομάδα διαθέτει after action report replay -αρχικά σε beta-. Το AAR δείχνει σε χάρτη την εξέλιξη της αποστολή με την πάροδο του χρόνου.

Μετά το πέρας της αποστολής τα μέλη μπορούν να συζητήσουν στο κανάλι AAR συμβάντα και καταστάσεις.

Στο command AAR μπορούν τα μέλη που έχουν εμπειρία σε ηγετικούς ρόλους να συζητήσουν στρατηγικές και feedback σχετικά με τις αποστολές.

Τα κανάλια AAR ΔΕΝ ειναι για bug reporting. Το bug reporting γίνεται αποκλειστικά στο αντίστοιχο κανάλι.

ΚΑΝΕΝΑ από τα κανάλια AAR, command AAR, mission bug reporting δεν είναι για Wishlist ή για το τι θα έκανε κάποιος καλύτερα.

Beginners Guide

Ρόλοι πεζικού.

Οι ρόλοι πεζικού είναι ο βασικός πυρήνας της μονάδας. Είναι οι εξής:

Commander: Ρόλος του είναι η εκπόνηση πλάνου και διοίκηση των squad και διάθεση των assets. Όλη η ευθύνη για το σχέδιο μάχης και για την αντίδραση σε πιθανές αλλαγές τακτικής είναι δικιά του. Το micromanaging των επιμερους squads και παικτών δεν είναι δουλεια του commander. Η διάθεση εξωτερικών assets όπως air support, artillery είναι αποκλειστικότητά του.

Squad leader

Ο squad leader διοικεί τα δύο fire teams (ημιομάδες). Αυτός καθορίζει την διάταξη των Fire Teams στο πεδίο και την εκτέλεση ελιγμών(πυρ και κίνηση, απαγκίστρωση, διάταξη προώθησης στο πεδίο)

Fire Team leader

Διοικεί την βασική μονάδα του παιχνιδιού το fire team. Ευθύνη του είναι το micromanaging της ημιομάδας.

Medic

Μέλος που διαθέτει γνώση του advanced medical system. Ευθύνη του η φροντίδα των τραυματισμένων μελών. Οι ιδιαίτερες ικανότητές του είναι κλειδωμένες στον ρόλο του και απώλειά του είναι ιδιαίτερα δυσχερής για την ομάδα.

Autorifleman

Πεζικάριος οπλισμένος με ελαφρύ πολυβόλο. Παρέχει πυρά κάλυψης της ομάδας.

Autorifleman Assistant

Rifleman με έξτρα πυρομαχικά για το ελαφρύ πολυβόλο.

Rifleman(AT)

Πεζικάριος με ελαφρύ αντιαρματικό. Εκτελεί ρόλο πεζικάριου και η ρουκέτα του παρέχει προστασία από ελαφρά οχήματα. Η χρήση των αντιαρματικών εξαρτάται απο τον fireteam leader.

Rifleman

Απλός πεζικάριος. Οι FNG παίρνουν αρχικά αυτό τον ρόλο.

Ammo bearer

Ειδικότητα που ανήκει στις ομάδες υποστήριξης. Μεταφέρει έξτρα πυρομαχικά για τα βαρέα όπλα και προστατεύει την ομάδα από πιθανές απειλές.

Σειρά διαδοχής

Η σειρά διαδοχής αν κάποιος παίκτης σκοτωθεί κατα τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι η εξής.

Co—> Squad leader(A,B,C)

Squad leader —-> fire team leader A1,A2 κλπ)

Fireteam leader—-> autorifleman—-> ass. autorifleman ——> rifleman.

Weapons squads fireteam leader—>gunner—->ammobearer

Ομάδες και fireteams με ποσοστό απωλειών άνω του 50% μπορεί να απορροφηθούνε απο κάποια άλλη.

Αν κάποιο μέλος πληρώματος χαθεί και πρέπει να αναπληρωθεί ο CO θα αποφασίσει πως θα γίνει αυτό.

Τακτικές Μάχης

Οι αποστολές προσπαθούν να ειναι ρεαλιστικές παραμένοντας ωστόσο διασκεδαστικές.

Όλες διαθέτουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά.

Ζώνη επιχειρήσεων ΑΟ

Η ζώνη επιχειρήσεων είναι το κομμάτι του χάρτη που δραστηριοποιούμαστε για την αποστολή. Όλο το υπόλοιπο ειναι γκριζαρισμενο στον χάρτη. Στην γκριζαρισμενη περιοχή απαγορεύεται απόλυτα να περάσουμε ούτε να πετάξουν τα ελικόπτερα.

Αντικειμενικοί σκοποί(objectives)

Οι αντικειμενικοί σκοποί ειναι σημειωμένοι στο χάρτη. Αυτους πρέπει να καταλάβουμε ή να καταστρέψουμε για να θεωρηθεί επιτυχημένη η αποστολή.

Περιοχές ενδιαφέροντος, περιοχές αποφυγής ή δευτερεύοντες στόχοι

Αυτά ειναι περιοχές που επηρεάζουν την εξέλιξη της μάχης ή προσφέρουν εναλλακτικές. Εξαρτώνται απο την εκάστοτε αποστολή.

Η τακτική που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον εκάστοτε διοικητή. Σκοπός είναι η εκπλήρωση των στόχων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Πυρομαχικά – ανεφοδιασμός – ενισχύσεις.

Η αποστολή περιγράφει την προμήθεια πυρομαχικών και τις δυνατότητες ανεφοδιασμού. Αν μια αποστολή δεν είναι δυνατόν να τελειώσει λόγω έλλειψης πυρομαχικών, μεγάλες απώλειες κλπ ο διοικητής μπορεί να αποφασίσει να την τελειώσει οποιαδήποτε στιγμη.

Βασικοί κανόνες – house rules 

 • Η κοινότητα δεν χρησιμοποιεί snipers
 • Η κοινότητα δεν χρησιμοποιεί thermals
 • Διόπτρες στα όπλα πεζικού αποφεύγονται
 • Η κοινότητα δεν εχει χρησιμοποιεί respawn
 • Οι ρυθμίσεις του medical system δεν διαπραγματεύονται
 • Σε όλα τα όπλα υποστήριξης χρησιμοποιούνται οι εκδόσεις με map tools και advanced targeting.
 • Οι house rules ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΟΙ.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να εντρυφήσετε στα ανάλογα εγχειρίδια ειδικότητας.

Table of Contents